Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Απορίες και απαντήσεις - μέρος τρίτο

3rea70.htm
Γιατί οι σκύλοι τις πιο πολλές φορές όταν βλέπουν έναν ξένο γαβγίζουν και κουνούν την ουρά τους ταυτόχρονα;
Η συμπεριφορά αυτή είναι δείγμα της αναποφασιστικότητας που διακατέχει τους σκύλους. Η μετάφραση του συνηθισμένου γαβγίσματος ενός σκύλου θα ήταν «επί λέξει»: φύγε-έλα-εδώ, φύγε-έλα-εδώ. Υποστηρίζεται ότι ο σκύλος, που δεν έχει διευκρινιστεί αν κατάγεται κατευθείαν από τον λύκο ή από κάποιο άλλο εξαφανισμένο πλέον ζώο, αυτοεξημερώθηκε. Πλησίαζε τους ανθρώπινους καταυλισμούς και ζούσε από τα υπολείμματα των τροφών. Κάποιοι άνθρωποι ίσως δεν έχαναν την ευκαιρία να φάνε και κάποιο από αυτά τα ζώα. Τώρα ο σκύλος θεωρείται ένα μισοεξελιγμένο ον που σαν συμπεριφορά έχει κολλήσει μεταξύ του άγριου προγόνου του και του κουταβιού. Στο γάβγισμα δεν αποδίδουν κάποια εξελικτική σκοπιμότητα αφού, για παράδειγμα, οι λύκοι έχουν επιζήσει αν και δεν γαβγίζουν. Γενικά θεωρείται ότι το γάβγισμα δεν περικλείει κάποιο είδος γλώσσας ή δεν παρουσιάζει έστω κάποια γλωσσική ποικιλία. Είναι ή γρύλισμα απειλητικό σε χαμηλές συχνότητες ή προσέλκυση της προσοχής του άλλου σε υψηλές συχνότητες.
1rea47.htm
Ζαλίζονται τα ζώα όταν ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο;
Ολα τα θηλαστικά ζαλίζονται. Και οι άνθρωποι και τα ζώα. Διότι στη διάρκεια της κίνησης του αυτοκινήτου τα υγρά στο εσωτερικό τους κινούνται απότομα και ασυνάρτητα δίνοντας και στον εγκέφαλο το μήνυμα της κίνησης. Αντίθετα τα μάτια και τα άλλα αισθητήρια εξαιτίας της ακινησίας μέσα στο αυτοκίνητο μεταδίδουν στον εγκέφαλο ένα μήνυμα που σημαίνει ακινησία. Αυτές οι δύο αντιτιθέμενες πληροφορίες μπερδεύουν τον εγκέφαλο και τον κάνουν να δώσει τελικά το σύνθημα σε ένα άλλο σημείο του εγκεφάλου που ελέγχει τον εμετό και το περιεχόμενο του στομαχιού κάποια στιγμή βρίσκεται να διακοσμεί το σαλόνι του αυτοκινήτου. Τα σκυλιά θέλουν να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το αυτοκίνητο για να μην τους έρχονται τα αντικρουόμενα μηνύματα και οι γάτες να κρύβονται σε ένα σκοτεινό σημείο, π.χ. σε ένα καλάθι, για τον ίδιο λόγο. Εννοείται ότι είναι καλό τα ζώα να μην ταξιδεύουν. Διότι επιπλέον η όλη διαδικασία του ταξιδιού δημιουργεί πιέσεις στα ζώα. Ετσι αν είναι απολύτως απαραίτητο να ταξιδέψει ένα ζώο με το αυτοκίνητο πρέπει να προηγηθεί μια ολόκληρη διαδικασία εθισμού με το περιβάλλον. Να μπει στο αυτοκίνητο όταν αυτό είναι τελείως ακίνητο, μετά με τη μηχανή απλά στο ρελαντί, στη συνέχεια να γίνει ένα πολύ σύντομο ταξίδι ώσπου να συνηθίσει το ζώο το νέο κινούμενο περιβάλλον που απαιτούν τα ταξίδια. Επίσης πρέπει να έχουν μείνει νηστικά για αρκετές ώρες...
1rea47.htm
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος πυρετός που μπορεί να αντέξει το σώμα μας;
Θεωρητικά αντέχουμε ως και 42.3 βαθμούς Κελσίου αλλά για λίγο διάστημα μπορεί η θερμοκρασία μας να φθάσει και τους 43 και να επιζήσουμε. Αν η θερμοκρασία ξεπεράσει αυτά τα όρια τότε τα λευκώματα του σώματος παθαίνουν ό,τι και το ασπράδι του αυγού όταν το βράσουμε. Στερεοποιείται σχεδόν και αρχίζουν οι βλάβες κυρίως στην περιοχή του εγκεφάλου. Δύσκολα όμως ο πυρετός φθάνει σε τέτοια ύψη, γιατί στον εγκέφαλο, στον υποθάλαμο συγκεκριμένα, υπάρχει ένας βιολογικός θερμοστάτης που ανεβάζει τη θερμοκρασία μας όταν χρειάζεται ο οργανισμός να αντιμετωπίσει εισβολείς και να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτός ο θερμοστάτης κάνει το παν για να μην ξεπεραστούν τα όρια που αναφέραμε πριν. Μόνο σε περίπτωση βλάβης του είναι τα πράγματα επικίνδυνα για το σώμα μας.



1rea61.htm
Είναι πράγματι επικίνδυνο να κοιμόμαστε με φυτά μέσα στο υπνοδωμάτιο;
Οχι πιο επικίνδυνο, μερικές φορές, από το να κοιμόμαστε με διάφορα άλλα πρόσωπα! Διότι ως γνωστόν έχουμε δύο διαδικασίες: 1) Την αναπνοή, όπου δεσμεύεται το οξυγόνο του αέρα από ένα φυτό για να γίνει χημική αντίδραση, ώστε από οργανικές ουσίες, όπως τα σάκχαρα, να προκύψει χρήσιμη γι' αυτό ενέργεια. 2) Τη φωτοσύνθεση, όταν υπάρχει φως, δηλαδή φωτεινή ενέργεια, οπότε διοξείδιο του άνθρακα από τον γύρω χώρο δεσμεύεται από το φυτό για να αντιδράσει με το νερό και να παραχθούν σάκχαρα και οξυγόνο.
Στη διάρκεια της ημέρας συμβαίνουν και οι δύο διαδικασίες. Μόνο που η φωτοσύνθεση προχωρεί πιο γρήγορα από την αναπνοή. Ετσι το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα καταναλώνεται απευθείας για τις ανάγκες της φωτοσύνθεσης. Τη νύχτα όμως ή εκεί όπου δεν υπάρχει φως η φωτοσύνθεση σταματά αλλά η αναπνοή όχι. Οπότε εκλύεται στον γύρω αέρα το αχρησιμοποίητο πλέον διοξείδιο του άνθρακα. Οπως όμως έδειξαν διάφορες μετρήσεις, η ποσότητα αυτή του διοξειδίου τη νύχτα είναι πολύ μικρή. Ετσι θα λέγαμε ότι πιο πολύ διοξείδιο προσφέρει στο περιβάλλον της σκοτεινής κρεβατοκάμαρας η παρουσία ενός ακόμη προσώπου, παρά μερικές γλάστρες με καταπράσινα φυτά.
1rea55.htm
Γιατί μας πιάνει πονοκέφαλος όταν έχουμε πιει πολύ;
Χωρίς να το θέλουμε, και κυρίως χωρίς να το ξέρουμε, πίνοντας κοπιωδώς και εισάγοντας σημαντικές ποσότητες αλκοόλ στον οργανισμό μας προκαλούμε το σταμάτημα της παραγωγής μιας βασικής για τον οργανισμό αντιδιουρητικής ορμόνης, της βαζοπρεσσίνης. Αυτή είναι υπεύθυνη με την παρουσία της για την ισορροπία του νερού και των αλάτων στον οργανισμό μας. Χωρίς αυτήν αρχίζουμε να χάνουμε υγρά με τις γνωστές και ενοχλητικές, σε όποιον πιει λίγο παραπάνω, επισκέψεις στο αποχωρητήριο. Αν και αυτό επιτρέπει να φύγει κάπως και το αλκοόλ μαζί με τα ούρα κατεβαίνει γενικά η στάθμη των υγρών στον οργανισμό, σημαντικά, προκαλώντας μια ελαφριά συρρίκνωση του όγκου του εγκεφάλου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τεντωθούν ευαίσθητα εγκεφαλικά κύτταρα ιδιαίτερα στις μήνιγγες και να αισθανθούμε έναν συχνά αφόρητο πόνο ύστερα από κάποια ποτηράκια. Είναι προφανές όμως από τα παραπάνω ότι το πιο καλό φάρμακο σε ένα τέτοιο πονοκέφαλο δεν είναι απλά ένα καφεδάκι αλλά όσο μπορούμε περισσότερα και καλά γεμάτα ποτήρια με νερό. Για αυτό εξάλλου σε πολλά ποτά βάζουμε νερό ή παγάκια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου