Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Γιατί το λέμε έτσι;


Θα επανέλθω πολλές φορές στο ίδιο θέμα. Ο λόγος; Οι λέξεις είναι χιλιάδες και άλλες τόσες οι σχετικές απορίες. Ας δούμε όμως μερικές για ζέσταμα...
1)Η γνωστή συνοικία των Αθηνών ονομάστηκε Κολωνάκι από ένα κολωνάκι που ήταν εκεί για παλούκωμα, όπως συνηθιζόταν κατά την Τουρκοκρατία!
2)Η γνωστή συνοικία Πατήσια ονομάστηκε έτσι από την αντίστοιχη Τούρκικη λέξη που σημαίνει "τα κεκτημένα αγροκτήματα Ναι, κάποτε υπήρχαν αγροκτήματα στα Πατήσια!
3)Οι οδηγοί των πρώτων αυτοκινήτων ατμού ονομάστηκαν σοφέρ, δηλαδή "θερμαστές", γιατί ζέσταιναν το νερό της μηχανής πριν ξεκινήσουν!
4)Η ακριβής εξήγηση της φράσης "Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή καν' έλα" δεν έχει σχέση με κανέλλα ή άλλα καρυκεύματα, αφού σημαίνει "Έρχομαι από την Κωνσταντινούπολη και σε προσκαλώ να έρθεις στην κορυφή"!
5)Όταν δίνουμε σε κάποιον "πουρμπουάρ", η ακριβής του ερμηνεία είναι ότι του προσφέρουμε χρήματα για να πιει κάτι, δηλαδή τον κερνάμε ένα ποτό!
6) Όταν λέμε σε κάποιον Αντίο, του λέμε κυριολεκτικά, σύμφωνα με την αντίστοιχη Ισπανική φράση, ότι "θα τα πούμε στον άλλο κόσμο", δηλαδή πρόκειται για αποχωρισμό!
7)Η λέξη παντρεμένος σημαίνει αυτός που πήρε άντρα για σύζυγο! Είναι προφανές ότι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τις γυναίκες, ενώ η σωστή λέξη για τους άντρες είναι νυμφευμένος. Υπάρχουν βέβαια κι εξαιρέσεις!!!
8)Η φράση "του πήρε τον αέρα" προέρχεται από την αρχαιότητα και την εκμετάλλευση του ανέμου κατά τις ναυμαχίες έναντι του εχθρού!
9)Η λέξη καρύδι σημαίνει μικρό κεφάλι(κάρα = κεφάλι). Γιατί; Επειδή αν ανοίξετε ένα καρύδι, θα διαπιστώσετε ότι το εσωτερικό του μοιάζει εντυπωσιακά με τα δύο ημισφαίρια ενός εγκεφάλου, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν προχωρήσει στην ανατομία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου