Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ο φόβος των επιδημιών


Πρόσφατα ζήσαμε σε παγκόσμια κλίμακα έναν πανικό γύρω από την ασθένεια των χοίρων που τελικά αποδείχτηκε λανθασμένος συναγερμός. Όλοι εκ των υστέρων έσπευσαν να δηλώσουν άνετοι, κανείς δεν είχε πραγματικά φοβηθεί, έφταιγαν τα ΜΜΕ. Μια απλή γρίπη ήταν, έλεγαν σχεδόν απογοητευμένοι. Αυτή η ασθένεια προκάλεσε όμως ένα τεράστιο κακό, έπληξε την αξιοπιστία των υγειονομικών μονάδων σε όλο τον κόσμο. Ήδη πολλοί δηλώνουν ότι την άλλη φορά δεν θα τους ακούσουν. Κι αυτό ίσως αποβεί μοιραίο σαν τον βοσκό που φώναζε λύκος και την πάτησε. Δεν είναι όλες οι επιδημίες τόσο αθώες και ένα μικρό μάθημα ιστορίας αρκεί να το αποδείξει.

Τον 14ο αιώνα ο Μαύρος Θάνατος πλήττει κυρίως τους κατοίκους των πόλεων, λόγω της πληθυσμιακής συγκέντρωσης και των κακών συνθηκών υγιεινής. Αφανίζει κατά 35%-40% την πολυπληθή Ευρώπη, παραλείποντας μόνο τις πόλεις της Φλάνδρας και του Μιλάνου, καθώς και την περιοχή της Βοημίας. Παρότι δεν υπάρχουν ακριβή νούμερα εκείνη η επιδημική νόσος επηρέασε τόσο την οικονομία όσο και την τέχνη και το πνεύμα της μεσαιωνικής Ευρώπης. Σχεδόν 1 στους 3 Ευρωπαίους έχασε τη μάχη με την ασθένεια.
Τον 16ο αιώνα, μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, τα ελευθέρια ήθη, τα ταξίδια πέρα από τον Ατλαντικό και οι περιπέτειες των ναυτικών θα φέρουν στην Ευρώπη, εκτός από χρυσό και τη σύφιλη. Η ασθένεια θα θερίσει για πολύ καιρό τους νέους άντρες της εποχής.
Τον 19ο αιώνα οι άνθρωποι γνωρίζουν την κοινωνική μιζέρια που προκαλείται από τη χρήση των μηχανών και υφίστανται το χτύπημα της φυματίωσης. Η ασθένεια ακόμη μετράει θύματα. Το 2003, περίπου 8,8 εκατ. άνθρωποι προσβλήθηκαν και χάθηκαν 2 εκατομμύρια. 
Το 1918 η ισπανική γρίπη θερίζει 50-100 εκατομμύρια ανθρώπους ξεπερνώντας και τα θύματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αφήνοντας πίσω της μια Ευρώπη χωρίς νέους, εξαλείφοντας ό,τι απέμεινε από τη γενιά που έμεινε στην ιστορία ως η χαμένη γενιά.
Μέχρι τον 20ό αιώνα οπότε η επιστήμη είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις θανατηφόρες ασθένειες και να επιμηκύνει τον χρόνο ζωής των ανθρώπων. Αυτή όμως η επιμήκυνση θα στιγματιστεί από τον καρκίνο, ασθένεια που θα συνδέσει τις αιτίες της εμφάνισής της με τη ρύπανση του περιβάλλοντος... 
Η σύγχρονη αυτή μάστιγα στοιχειώνει σχεδόν κάθε σπίτι πλέον χτυπώντας με δεκάδες τρόπους και στερώντας τη ζωή από εκατομμύρια συνανθρώπους μας χωρίς ελπίδα στον ορίζοντα. Όταν αιτία είναι ο τρόπος ζωής και αυτός ο τρόπος όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά είναι το όνειρο και όλων των μη αναπτυγμένων χωρών τότε μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα. Ήδη τα ποσοστά σε Κίνα και Ινδία ανεβαίνουν κατακόρυφα μαζί με την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με μία εκδοχή, το 2025 ο πληθυσμός των φορέων μόνο σε Ρωσία, Κίνα και Ινδία θα ξεπεράσει τον σημερινό αριθμό φορέων του AIDS παγκοσμίως. 39 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του AIDS. Πέρυσι 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν ανεβάζοντας τον αριθμό στα 25 εκατομμύρια, παγκοσμίως. Η ασθένεια είναι σε ύφεση στη Δύση, αλλά στην Αφρική 1 στους 3 κατοίκους είναι φορέας και συχνά δεν το ξέρει παρά όταν είναι αργά.
Η ελονοσία συνεχίζει να παίρνει 1 εκατομμύριο ζωές τον χρόνο.


Και μια σύντομη ματιά στο πιθανό μέλλον...
Το 2003 προσεβλήθησαν 8.000 άνθρωποι από τον ιό του SARS. Ο ιός εξαπλώθηκε σε πέντε χώρες μέσα σε ένα 24ωρο και σε 30 χώρες σε έξι ηπείρους μέσα σε μερικούς μήνες. Η μετάδοση σήμερα είναι πολύ εύκολη με την παγκοσμιοποίηση και τις συνεχείς μετακινήσεις μεταξύ των χωρών. Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί η επιδημία μέχρι τη λήψη μέτρων έχουν ήδη φύγει από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια αυτής της χώρας χιλιάδες ταξιδιώτες προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο συγκεκριμένος πάντως ιός περιορίστηκε, όπως και ο ιός Empola
Αν ξεσπούσε επιδημία της γρίπης των πτηνών (με θνησιμότητα 70% και όχι 1% όπως των χοίρων),
παγκοσμίως θα πέθαιναν 180-360 εκατομμύρια άνθρωποι!!! Ο κόσμος θα άλλαζε σε μια νύχτα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μετά το φιάσκο με τα εμβόλια τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Εμβόλια βέβαια για αυτή τη γρίπη δεν υπάρχουν, αλλά είναι σίγουρο ότι και να υπήρχαν ελάχιστοι θα πείθονταν να τα κάνουν όσο είναι νωρίς. Ας ελπίσουμε ότι ο χλωμός καβαλάρης της Αποκάλυψης δεν θα ανέβει στο άλογό του και θα θυμόμαστε αυτή την ασθένεια ως έναν κίνδυνο που ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Πρόκειται για αγώνα δρόμου. Ο ιός θα μεταλλαχθεί, αυτό είναι σίγουρο, και τότε θα μπορεί να μεταδίδεται απευθείας σε άνθρωπο. Το θέμα είναι οι επιστήμονες να έχουν στο μεταξύ φτιάξει το εμβόλιο και ν' αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που σίγουρα θα υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου