Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ταινίες που πλήγωσαν την Ιστορία


Ελάχιστες ιστορικές ταινίες έχουν κατορθώσει να αποτυπώσουν σωστά τα γεγονότα που περιγράφουν. Ο ενθουσιασμός του σκηνοθέτη, η ανάγκη να εντυπωσιαστεί το κοινό οδηγούν συχνά στο να θυσιαστεί η ιστορική ακρίβεια μπροστά στο θέαμα. Μερικά παραδείγματα ταινιών που δεν παύουν ωστόσο να αξίζουν. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ταινίες δεν είναι ντοκιμαντέρ.
Βraveheart
1995,Σκηνοθεσία:Μελ Γκίμπσον  Ο Ουίλιαμ Ουάλας δεν ήταν ο φτωχός χωρικός που περιγράφει η ταινία, αλλά γαιοκτήμονας και ιππότης. Η βασίλισσα Ισαβέλα που σκλαβώνεται από το βλέμμα του και καταλήγει στο κρεβάτι του πρέπει να ήταν μόλις δυο ετών εκείνη την εποχή. Και το κιλτ, η διάσημη σκωτσέζικη φούστα που φορά, εμφανίστηκε ύστερα από τρεις αιώνες. 
Μονομάχος  
2000 Σκηνοθεσία:Ρίντλεϊ Σκοτ Ο Κόμμοδος, τον οποίο υποδύεται ο Χοακίν Φίνιξ, είναι ένας δειλός που ποθεί την αδελφή του Λουσίλα και δολοφονεί τον πατέρα του Μάρκο Αυρήλιο. Στην πραγματικότητα, η άνοδος του Κόμμοδου στην εξουσία σήμανε το τέλος της Ρax Romana και δύο αιώνων ειρήνης. Ο πατέρας του πέθανε πιθανότατα από ευλογιά, ενώ μόνο ερωτευμένος δεν ήταν με την αδελφή του, την οποία δολοφόνησε έπειτα από την ανάμειξή της σε συνωμοσία εναντίον του. Ο ίδιος έπεσε θύμα στραγγαλισμού στο λουτρό του από τον παλαιστή Νάρκισσο έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία και δεν τον σκότωσε στην αρένα κάποιος μονομάχος που λεγόταν Μάξιμος.
10.000 π.Χ.
2008 Σκηνοθεσία:Ρόναλντ Έμεριχ Η ιστορία του κυνηγού μαμούθ που διασχίζει τον προϊστορικό πλανήτη για να σώσει την αγαπημένη του αποκαλύπτει ορισμένα εκπληκτικά πράγματα. Μπορούσε ο άνθρωπος να εκπαιδεύσει ένα μαμούθ για να τον βοηθήσει στο χτίσιμο πυραμίδων; Είχαν ανακαλυφθεί τα πλοία με πανιά τόσο νωρίς; Δυστυχώς, η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι όχι. Πράγματι, οι δημιουργοί της ταινίας έβαλαν στην ιστορία τόσα πολλά ζώα, που τότε είχαν εξαφανιστεί ή δεν είχαν εμφανιστεί ακόμη, και τόσα πολλά μελλοντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, ώστε το περιοδικό «Αρχαιολογία» αναγκάστηκε να γράψει: «Όπως είναι φυσικό, αυτή η φυλή λιμοκτονεί. Αλλά είναι δύσκολο να λυπηθούμε τα μέλη της, γιατί οποιοσδήποτε πολιτισμός προσπαθεί να πιάσει τα μαμούθ με δίχτυα εισπράττει αυτό που του αξίζει».
Τροία
2004 Σκηνοθεσία:Wolfgang Petersen Η ελληνική μυθολογιά σφαγιάζεται. Καμία αναφορά στους θεούς. Ο Αχιλλέας μπαίνει στον Δούρειο ίππο, μάχεται μόνο για τη Βρισηίδα και είναι απίστευτα εγωιστής. Ο Αγαμέμνονας μοιάζει με αρχαίο δικτάτορα και σκοτώνεται από την Βρισηίδα, ο Αίαντας δεν αυτοκτονεί, η Ελένη δεν γυρνάει στον Μενέλαο(πώς θα μπορούσε αφού έχει σκοτωθεί από τον Έκτορα;)και το σκάει μαζί με τον Πάρη. Το κορυφαίο όμως είναι η αναχώρηση του ελληνικού στόλου από το λιμάνι της Σπάρτης!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου